АЕЦ „Козлодуй“ се довери на Westinghouse

4 Февруари 2021 | Westinghouse Electric Company

София, България – 4 февруари 2021 г. – Днес Westinghouse Electric Company и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха договор за лицензиране на ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 за АЕЦ „Козлодуй“, който е важна стъпка напред в диверсификацията на енергийните доставки в България.

„Щастливи сме, че за пореден път АЕЦ „Козлодуй“ демонстрира доверието си в характеристиките на ядреното гориво на Westinghouse – важен фактор, позволяващ безопасната експлоатация на ядрените реактори“, заяви Тарик Чохо, президент на Westinghouse, EMEA Operating Plant Services. „Като част от стратегията за енергийна сигурност и диверсификация на България, нашите глобални възможности ни позволяват да предложим иновативни технологии и най-високо ниво на обслужване за целия жизнен цикъл на енергоблоковете в експлоатация“, продължи Чохо.

Процесът на лицензиране на ядреното гориво на Westinghouse е ключово предварително условие за гарантиране на безопасността от неговото използване и трябва да се случи преди зареждането на горивото в активната зона на енергоблока. Като водеща компания в ядрената индустрия Westinghouse има доказан опит в процеса по лицензиране на своето ядрено гориво и се ангажира да го завърши в съответствие с изискванията на Българската агенция за ядрено регулиране и местните разпоредби.

Ядреното гориво за реактори тип ВВЕР-1000 на Westinghouse е в експлоатация в шест ядрени енергоблока в Украйна и е в процес на лицензиране в Чешката република за АЕЦ „Темелин“, която е изградена по технология ВВЕР-1000. Това последно поколение ядрено гориво за реактори ВВЕР-1000 предлага по-висока икономичност и изключителни характеристики, като отговаря на най-високите стандарти за безопасност и качество.