Gospodarske koristi jedrske tehnologije AP1000®

14 oktober 2022 | Westinghouse Electric Company

Zaradi spremenjenih razmer na energetskem trgu je jedrska energija v središču pozornosti. Gre za brezemisijski in stabilen vir energije, pa tudi stroški proizvodnje električne energije so v jedrskih elektrarnah veliko nižji kot v plinskih ali premogovnih elektrarnah. Napredna tehnologija reaktorja AP1000® omogoča izgradnjo varne elektrarne ob hkratnem zmanjšanju stroškov gradnje. Westinghouse tudi sodeluje z lokalnimi podjetji in jih vključuje v svoje dobavne verige, s čimer skrbi za največje gospodarske koristi teh držav. Dober primer tega je nedavni podpis memoranduma z 19 češkimi podjetji pod okriljem veleposlaništva ZDA.

WEC-China-SanmenAP1000_3

Reaktor AP1000® zaseda manjšo površino, zato je potrebna manjša stavba in s tem manjši stroški.

Westinghousova zasnova samostojnega reaktorja AP1000® zagotavlja številne gospodarske in varnostne prednosti. Elektrarna AP1000® je tlačnovodni reaktor z zmogljivostjo 1200 MWe in je edini razpoložljivi reaktor s popolnoma pasivnimi varnostnimi sistemi, kar pomeni, da se elektrarna v primeru izpada vseh virov električne energije brez posredovanja operaterja samodejno varno zapre za 72 ur. Reaktor za doseganje svoje varnostne funkcije uporablja naravne sile, kot so težnost, naravno kroženje in stisnjen plin. Reaktor AP1000® zaseda manjšo površino, zato je potrebna manjša stavba in s tem manjši stroški.

Jedrska energija se ekonomsko izplača. Skupni stroški goriva jedrske elektrarne v državah OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) običajno znašajo približno tretjino do polovico stroškov elektrarne na premog oz. četrtino do petino stroškov elektrarne na plin s kombiniranim ciklom. Jedrska industrija prinaša tudi številna delovna mesta. Ocenjuje se, da jedrska industrija v ZDA zagotavlja skoraj pol milijona delovnih mest in vsako leto prispeva 60 milijard dolarjev k bruto domačemu proizvodu.