Westinghouse za gradnjo reaktorjev AP1000® v Srednji in Vzhodni Evropi podpisal strateško partnerstvo s slovenskimi podjetji

Krško, 5. aprila 2022 – Družba Westinghouse Electric Company je danes podpisala memorandume o soglasju s tremi podjetji v Sloveniji. Memorandumi se nanašajo na sodelovanje pri potencialnih projektih jedrskih reaktorjev AP1000® v Srednji in Vzhodni Evropi.

Memorandumi predvidevajo sodelovanje z naslednjimi podjetji:

Na fotografiji od leve proti desni: Franci Škrabec (Numip, vodja programa jedrska energetika), Tine Ogorevc (Numip, direktor), Josefa Arcarons Coma (Westinghouse, GSCS Manager za območje EMEA), Elias Gedeon (Westinghouse, višji podpredsednik, odgovoren za poslovne operacije), Joel Eacker (Westinghouse, podpredsednik družbe, odgovoren za projekte novih elektrarn), Mojca Lorber (Sipro Inženiring, vodja komerciale), Metod Pirc (Elmont, direktor), Franc Katič (Sipro inženiring, direktor)

- Numip zagotavlja inženiring, gradbene in vzdrževalne storitve za konvencionalno energetiko in procese v različnih industrijskih panogah.
- Elmont zagotavlja stalno podporo pri vzdrževanju električne opreme.
- SIPRO inženiring prinaša rešitve za načrtovanje in vodenje projektov, tehnologijo in podporo pri razvoju produktov ter številne druge storitve.

"Partnerstva nam bodo omogočila tesno sodelovanje z vodilnimi lokalnimi dobavitelji pri zagotavljanju najvišjih mednarodnih standardov kakovosti, varnosti in zanesljivosti v Sloveniji in Evropi," je dejal Elias Gedeon, višji podpredsednik za poslovne operacije pri družbi Westinghouse Energy Systems.

Westinghouse Electric Company je vodilna družba na področju jedrske energije na svetu ter dobavitelj produktov in tehnologij za jedrske elektrarne. Ker se industrija jedrske energije nenehno razvija, se Westinghouse osredotoča na pomoč strankam pri doseganju ciljev zmanjševanja izpustov ogljika, hkrati pa zagotavlja inovativne tehnološke rešitve, ki odgovarjajo spreminjajočim se potrebam po energiji.

# # #

Podjetje Westinghouse Electric Company oblikuje prihodnost brezogljične energije z zagotavljanjem varnih in inovativnih jedrskih tehnologij dobaviteljem energije po vsem svetu. Westinghouse je leta 1957 dobavil prvi komercialni tlačnovodni reaktor na svetu, njihova tehnologija pa je osnova za skoraj polovico delujočih jedrskih elektrarn na svetu. Zahvaljujoč inovacijam je Westinghouse že več kot 130 let najprimernejši partner za tehnologije, ki pokrivajo celoten življenjski cikel jedrske energije. Za več informacij obiščite westinghousenuclear.com/slovenia/ in nam sledite na Twitterju.